Upplysningar om annonsörer

ProtonVPN-recension

SLUTSATS: ProtonVPN är ett bra val om du letar efter ett VPN med ett orubbligt engagemang för användarnas integritet och säkerhet. Tjänstens fysiska infrastruktur är oöverträffad, med ett underjordiskt datacenter och en egen VPN-serverkonfiguration med double-hop. Du kan verkligen inte förvänta dig något mindre från tillverkaren av ProtonMail! Öppna källkoder och oberoende granskade - läs på hur detta schweiziska säkerhetsföretag förändrar VPN-landskapet.
👍 FÖRDELAR:
 • Baserat i Schweiz, som är känt för att vara starkt när det gäller integritet och dataskydd
 • Starka säkerhetsprotokoll - WireGuard, OpenVPN, IKEv2, PPTP och L2TP
 • Många avancerade funktioner som inte är vanliga i andra VPN-tjänster
 • Säkert kärnservernätverk
 • Inga läckor, inga loggar
 • Oberoende granskad
 • Upp till 10 Gbps höghastighetsanslutningar
 • Har en annonsblockerfunktion för att stoppa annonser, skadlig kod, spårare och spionprogram
 • Öppna appar för Windows, macOS, Android, iPhone/iPad, Linux och Chromebook
 • Stöder en mängd olika routrar - Invizbox, AsusWRT, DD-WRT, OpenWRT, pfSense, Tomato router (äldre), FreshTomato, Vilfo, med flera
👎 NACKDELAR:
 • Dyrare än andra VPN-tjänster på vår lista
 • Prissättningen kan vara förvirrande
 • Litet servernätverk
 • Ingen support via telefon eller chatt
Säkerhets- och sekretessfunktioner

De flesta VPN-tjänster som vi har testat använder kryptering av militär kvalitet, så det är knappast något att skryta om nuförtiden. ProtonVPN:s infrastruktur spelar dock i en helt annan liga. Visst, de använder samma AES-256-kryptering och protokoll som OpenVPN, IKEv2 och WireGuard, och de har en Kill Switch-funktion, en policy mot loggar och DNS Leak Prevention. Men där tar likheterna slut.

Först och främst skickar ProtonVPN din internettrafik genom en cache av privatägda servrar för att skydda din anslutning mot hackning, dataintrång och andra nätverksbaserade attacker. Det är inte heller bara dina vanliga VPN-servrar. Secure Core, ProtonVPN:s nätverk av servrar ligger djupt begravda i en underjordisk militärbunker. Och var är denna bunker belägen? Tusen meter under de schweiziska alperna - om det inte är att ta fysisk säkerhet till nästa nivå vet jag inte vad som är det.

På tal om de schweiziska alperna, eftersom ProtonVPN är baserat i Schweiz kan de inte tvingas av din internetleverantör, statliga myndigheter, mobiltelefonnätverk och e-postleverantörer att dela med sig av användarinformation. Deras appar är också 100% öppen källkod och oberoende granskade, så du vet att företaget inte döljer något för dig. Och det är inte allt. Skaka av dig övervakningen en gång för alla med följande ytterligare funktioner:

Tor over VPN: För att göra dina utflykter på den mörka webben säkrare har ProtonVPN Tor over VPN-funktionen inbyggd. Den skickar din trafik genom flera slumpmässiga noder vilket gör det nästan omöjligt för dina onlineaktiviteter att spåras tillbaka till din IP-adress.

Forward Secrecy: skyddar dina meddelanden och chattar online från nyfikna ögon. Den här funktionen genererar en ny krypteringsnyckel för varje meddelande, samtal eller sidladdning, vilket gör det svårt för vem som helst att tjuvlyssna på dina samtal online.

VPN Accelerator: Genom att använda processorer med flera kärnor och minska latenstid och TCP-stopp kan ProtonVPN snabba upp din anslutning med upp till 400 %. Tänk på att detta främst gäller när du ansluter till en geografiskt avlägsen server. När du ansluter till en server i närheten kanske fördelarna inte är lika märkbara.

Adblocker (NetShield): Stoppar annonser, skadlig kod, spionprogram och spårare från att laddas för att göra din dagliga surfupplevelse snabb, säker och reklamfri.

Servernätverk

ProtonVPN har ett ganska litet nätverk med bara 1 429 servrar i 61 länder. Detta bör dock inte avskräcka dig. Många av dessa servertitaner i branschen blåser trots allt upp siffrorna med virtuella servrar. Vad ProtonVPN saknar i kvantitet kompenserar de mer än väl för i kvalitet. ProtonVPN Plus-servrarna är inte bara optimerade för spel eller nedladdning av stora filer, utan de erbjuder också de högsta VPN-hastigheterna, med upp till 10 Gbps-anslutning på de flesta platser.

Hastighet och tillförlitlighet

När du använder en VPN kan du förvänta dig att din internethastighet sjunker med 10-20 %. Vår anslutning brukar ligga på 100 Mbps, så det betyder att om vi aktiverar ProtonVPN bör vi få cirka 80-90 Mbps. Vi testade ProtonVPN för att se de faktiska siffrorna. Att ansluta till närliggande servrar sänkte vår hastighet med cirka 5 %. Å andra sidan var den cirka 22 % långsammare på servrar som ligger långt bort. Lite högre än den förväntade maximala hastighetsförlusten på 20 %, men vi kunde ändå spela multiplayer-spel utan problem.

Kompatibla plattformar och enheter

Skydda alla dina enheter hemma och på resande fot. ProtonVPN har appar för Windows, macOS, Android, iPhone/iPad, Linux och Chromebook. Du kan också skydda hela ditt hushåll genom att installera ProtonVPN på din router! Den är kompatibel med Invizbox, AsusWRT, DD-WRT, OpenWRT, pfSense, Tomato router (legacy), FreshTomato, Vilfo eller vilken router som helst som stöder OpenVPN eller IKEv2 som "klient".

Prissättning

ProtonVPN tillämpar differentierad prissättning och har för närvarande tre prisplaner utöver det kostnadsfria erbjudandet: Basic, Plus och Visionary:

Här är vad du får med de betalda nivåerna:

Basic:
- 350+ servrar i 40+ länder
- 2 VPN-anslutningar
- Hög hastighet
- Strikt policy mot loggar
- Adblocker (NetShield)

Plus:
- 300+ servrar i 61 länder
- 10 VPN-anslutningar
- Högsta hastighet (upp till 10 Gbps)
- Strikt policy mot loggar
- Adblocker (NetShield)
- Secure core VPN
- Tor over VPN

Visionär:
- Alla funktioner i Plus-planen
- ProtonMail Visionary-konto

Priset varierar från 4-24 USD/månad med 20 % rabatt på deras årliga plan eller 33 % rabatt på en tvåårig prenumeration. Schweizisk säkerhet är inte billig eftersom ProtonVPN ligger i den övre delen av prisspektrumet. I vilket fall som helst, om du tycker att tjänsten inte är rätt för dig kan du få en återbetalning inom 30 dagar från det ursprungliga inköpsdatumet.

Kundtjänst

För sitt pris skulle man kunna tro att ProtonVPN erbjuder flera supportkanaler. Åtminstone borde de ha chattsupport. Tyvärr finns det bara ett sätt att kontakta ProtonVPN:s supportteam. Du kan öppna en supportförfrågan eller skicka ett mejl till dem på contact@protonvpn.com. Med det sagt, när vi skickade en fråga via deras onlineformulär fick vi ett svar på bara ett par timmar. Svaret var tydligt, detaljerat och hjälpsamt också! Om du inte kan vänta några timmar kan du ta en titt på deras supportsida. Den innehåller inte mycket, men du hittar vanliga frågor om nedladdning och installation, innehållstillgång, fakturering, felsökning och mycket mer.
 
VÅRA BÄSTA ERBJUDANDEN:X